2014.01.20.
19:18

Írta: Állásvadász

Csekkold a hirdetőt

Mindenképp nyomozz egy kicsit a hirdető után, amennyiben nem anonim hirdetésről van szó. 

A Google nagyban hozzá tud segíteni, hogy egy kicsit tisztán láss és a közösségi média erejét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ha a Google nem hoz fel megfelelő találatot, akkor irány a Facebook. Van egy, egyre népszerűbb oldal a Feketelista Álláskeresőknek, ahol az emberek egymást segítik és megosszák a tapasztalataikat.

A Cégközlönyben szintén elég sok adatot megtalálni a cégekről, a Cégfürkész oldalon pedig pár kattintás után megtudhatjuk, hogy a cég müködik vagy már törölt státuszú.

Személy szerint csak akkor küldöm el az anyagomat egy-egy céghez, ha online minden rendben találtam. 

Legutóbb egy olyan hirdetésbe futottam, ahol a hirdető még a cégnevét sem tudta leírni helyesen, majd ezután kiváncsi lettem és rákerestem a cégre. Sehol semmi találat. A hirdetés szövege hemzseg a helyesírási hibáktól, marketing asszisztenst keres és a "Korlátlan beszélgetéses telefon előny." Ebből látszik, hogy köze nincs a marketinghez. Komolyan...ha valaki értékesítőt akar felvenni, akkor miért nem úgy hirdet?!?

ID-10067214.jpg

Kép forrása: freedigitalphotos.net

Egy szó, mint száz...mindenképp nézz utána a cégnek. 

Szólj hozzá!

Címkék: hirdetés munka állás állás keresés munkanélkül munka nélkül állás hirdetés

2014.01.20.
13:37

Írta: Állásvadász

Ötletlopó munkaadók

Már említettem, hogy marketinges munkákra jelentkezem / jelentkezem - többnyire.

A hirdetők általában önéletrajzot és motivációs levelet kérnek. Ezeket elküldve, jobb esetben vissza jeleznek és vannak, akik kérnek egy rövid marketing tervet. 

Ezzel nincs is semmi baj, mert megértem, hogy látni akarják, mire képes a jelentkező. Az már más kérdés, hogy semmi értelme, hiszen csak a weboldalból tudunk kiindulni, nem ismerjük a célokat, az eddigi tervet...

Én egy általános vázlatot szoktam elküldeni az adott cégre vonatkozóan. Ha tetszik a munkáltatónak, akkor vissza jeleznek, ha nem akkor megint landolt valahol az anyagom.

Velem 2 alkalommal történt meg a következő, mintha a két cég HR-ese ugyanazt a forgatókönyvet olvasta volna...

ID-100220281.jpg

Kép forrása: freedigitalphotos.net

Tehát, önéletrajz, motivációs levél,  kért terv elküldve. Behívnak állásinterjúra. Minden a legnagyobb rendben zajlik, megígérik, hogy 1 héten belül értesítenek.

Eltelik egy hét. Se telefon, se e-mail, se jó, se rossz hír.

Facebookon megnézem a cégeket csupán kíváncsiságból, és mit látok? A tervem alapján kommunikálnak, a megadott példákat egy az egyben bemásolták. Igaz, hogy nem jól csinálták, és nem is úgy gondoltam, ahogy ők megvalósították, de mégis csak az én szövegeimet és ötleteimet látom viszont...

A HR-est felhívtam telefonon aki közölte, hogy cégen belül oldották meg a marketinges munkákat.

Ilyenkor mit tehetek? Semmit. Dühöngök egy ideig, aztán elfelejtem.

Szólj hozzá!

Címkék: önéletrajz állás keresés motivációs levél állás interjú HR ötlet lopás

2014.01.20.
13:08

Írta: Állásvadász

Tökéletesnél is tökéletesebbet...

Olvastál már olyan állás hirdetést aminek a végére leesett az állad, és azt mondtad, hogy márpedig nincs olyan ember aki ennek megfelel?

Én párszor belefutottam ilyen hirdetésekbe.

Nem is értem, hogy az, aki összeállítja a hirdetés szövegét, milyen embert is képzel el az adott munkára. Minimum 4 nyelv középfokon, 3 diploma, több év gyakorlat...biztosan létezik ilyen ember, de ő nem megy el dolgozni egy multihoz, kicsit magasabb fizetésért mint a minimálbér.

Az a legnagyobb probléma a munkaadókkal, hogy egy emberre akarják ráterhelni 2-3 ember munkáját. Megértem, hogy egy fő után kevesebb járulékot kell fizetni, mint három fő után, DE ha megtalálják azt, aki alkalmasnak tűnik a munkára és hajlandó is 3 ember munkáját elvégezni, akkor nehogy már minimálbérrel akarják felvenni?!?!

Nem egyszer futottam már bele, ilyen hirdetésbe, sőt behívtak interjúra is, amikor fevázoltam, hogy bizony a feladatok nem egy pozíciót fednek le, hanem minimum hármat, akkor még a HR-es volt felháborodva és azt mondta, hogy még 20-an várnak erre a pozícióra, ha én nem tudom megcsinálni, biztos lesz olyan aki igen.

A hangsúly a "nem tudom megcsinálni" szavakon volt. De igen, megtudom csinálni csak minimálbérért nem akarom. Nagy különbség. 

Szólj hozzá!

Címkék: hirdetés munka állás állás keresés munkanélkül munkanélküli állás interjú HR

2014.01.17.
21:03

Írta: Állásvadász

MLM... avagy üzletvezető, marketinges, irodavezető, értékesítő... kerestetik

Rengeteg olyan hirdetésbe futottam bele az elmúlt fél évben, amelynek a szövegezése nagyon jó volt, "nagy múlttal rendelkező, fejlődő, piacvezető, érdekes feladatok, versenyképes fizetés"... és még sorolhatnám.

Aztán a visszahívások alkalmával kiderült, hogy ez kőkemény MLM. 

Ma Magyarországon az emberek többségének a multi level marketingről a nyomulós középkorú hölgyek és urak jutnak eszünkbe, akiket képtelenség levakarni, vagy a piramisjátékok, átverések... A termékek sem olyan jók mint, ahogy előadják...(tisztelet a kivételnek).

Screen shot 2014-01-17 at 9.01.13 PM.png

Nem általánosítok, nem akarok senkit megsérteni, csak leírom azt amit én tapasztaltam.

Egy nagyon jól megírt, megfelelő oldalon lévő hirdetésre jelentkeztem. Néhány nap múlva csörgött a telefon. A vonal másik felén egy kellemes hangú férfi elmondta, hogy az önéletrajzom alapján nagyon szimpatikus lettem, a szakmai múltam igen érdekes és szeretne találkozni velem, így időpontot egyeztettünk. 

A hirdetés teljesen anoním volt, így rákérdeztem, hogy milyen cégről van szó. A válasz az volt, hogy elmond mindent ha találkozunk. Kicsit gyanús lett, de mivel nem akartam semmilye lehetőséget kihagyni, így elmentem.

Az úriember nagyon figyelmes volt, érdekes beszélgetést folytattunk, majd végre kinyögte, hogy igen, jól látom valóban MLM-ről van szó. Elmondtam a véleményem az egészről, majd jött az a része a beszélgetésnek, ami olyan volt, mintha megtéríteni akart volna. 

Lényeg a lényeg, amikor látta, hogy nem vagyok "megtéríthető" átváltozott egy beképzelt, bunkóvá és elkezdett fröcsögni, hogy az ilyen emberek miatt tart ott az ország ahol, hiszen dolgozhatnék, de nem akarok. Ennél a pontnál felálltam és köszönés nélkül távoztam.

Egy hónap múlva egy e-mail érkezett az úriembertől, hogy szeretne velem dolgozni abban az esetben, ha képes vagyok az ötleteit megvalósítani. Mondanom sem kell nem lett semmiféle közös munka.

Miért kell egy álláshirdetésben hazudozni vagy miért anoním a legtöbb hirdetés? 

Miért nem lehet leírni, hogy egy MLM cégről van szó és embereket keresnek? Akit érdekel úgyis jelentkezni fog, akit nem, az nem. DE!!! Ha behívnak egy "nem megtéríthető" embert, akkor az miért jó a cégnek? 

Szólj hozzá!

Címkék: munka multi level marketing állás interjú munka nélkül állás hirdetés MLM

2014.01.14.
23:07

Írta: Állásvadász

Álláshirdetések buktatói

Véleményem szerint, ha valaki valós hirdetésre akar jelentkezni akkor ne az apród, expressz és társai oldalakon keresgéljen. Nem mondom, hogy minden hirdetés csalás, de ha egy cég ingyenes hirdetési oldalon keres mondjuk marketing manager az elég érdekes.

Marketingesként dolgoztam és marketingesként is szeretnék elhelyezkedni, de nagyon nehéz megtalálni a hirdetések között az olyanokat, amikre érdemes jelentkezni.

munka.jpg

Nézzük:

Ingyenes hirdetési oldalak

Ha egy olyan pozíciót hirdetnek meg, ahol a fizetésnek nettó 250 000 forint felettinek kell lennie, akkor miért ingyenes oldalon hirdet? Ez PR szempontból sem jó döntés. Egy ilyen hirdetésből azt a következtetést vonom le, hogy a hirdető több bevételt szeretne, de nem hajlandó a pozíciónak megfelelő fizetést adni. Olyan embert keres, aki egy kicsit elkeseredett és már bármennyiért elválallja a munkát. 

Gmail, citromail, freemail...

Amikor egy hirdetésben meglátok egy citromail-es vagy freemail-es e-mail címet, hát sok minden megfordul a fejemben... Milyen cég az amelyiknek nincs saját mail címe? Ha van, miért nem azt használja? 

Tegyük fel, nem akarja, hogy a mindennap használatos címére ömleni kezdjenek az önéletrajzok és a spamek, de akkor annyi a teendője hogy 2, azaz kettő perc alatt csinál egy új címet. 

Anonimitás

A név, cégnév nélküli hirdetéseket megtiltanám legszívesebben. Én, mint álláskereső el kell küldjem a legszemélyesebb adataimat, csak azért mert dolgozni szeretnék, viszont soha nem tudom meg, hogy hol landolt az önéletrajzom. Nincs választásom...vagyis van csak akkor soha nem fogok dolgozni! REMEK!!! (szarkazmus)

Értelmező kéziszótárt mindenkinek

Kiborító amikor egy-egy szót helytelenül használnak. Bár csak saját tapasztalataimból tudok kiindulni...amikor jelentkezem egy marketinges munkára és kiderül, hogy igazából értékestő vagy hostess munkáról lenne szó. Amikor ezt szóvá teszem, akkor a telefon másik felén lévő elmagyarázza nekem, hogy a marketing az eladásról szól, az értékestés szintén, a hostess is szokott értékesíteni szóval ő nem használta rosszul a marketinges szót. -pofámleszakad-nokomment-

Tudja mit akar

Többször előfordult már, hogy behívtak interjúra és a pozíció megváltozott a hirdetés óta. Természetesen a feladatok maradtak, de egy sokkal kedvezőbb (a munkáltatónak) megnevezést, pozíciót találtak.

A hirdetésben marketing vezetőt kerestek, majd az interjún már "csak" marketing asszisztensi pozícióról beszéltek. Hogy miért? A fizetés miatt. Egy menedzsernek többet kellene fizetni, mint az asszisztensnek, persze a feladatok ugyanazok mindkét munkakörben a munkaadó szerint. (Kösz, de kösz nem!)

1 komment

Címkék: hirdetés munka állás állás keresés munkanélküli állás hirdetés

2014.01.14.
22:00

Írta: Állásvadász

Kezdjük az elején...

Ha valaki munkanélkülivé válik manapság, az az első dolga, hogy bekapcsolja a számítógépét és elkezdi böngészni a hirdetéseket. Én sem tettem másképp.

Van néhány oldal amit szinte be sem zárok, mert lassan ott tartok, hogy reggel amikor felébredek nem a mailfiókomat nézem meg elsőként ahogy régen, hanem az álláshirdető portálokat, hirdetési oldalakat... Egy idő után kezd nagyon fullasztó lenni ez az állapot.

A legtöbb hirdetés nem valós, csak pénz akarnak kicsikarni az amúgy is elkeseredett emberekből. X ezer forintért cserébe munkát ajánlanak. Halkan megjegyzem olyan munkákat ajánlanak, amik az interneten megtalálhatók vagy külföldi, jól fizető munkát ígérnek.

Mint tudjuk rengeteg ember költözött/költözik külföldre a jobb élet reményében és a legtöbbször csak a befutott, jól élő honfitársainkról hallunk, és ezt kihasználva vannak olyan "emberek" akik az amúgy is padlón lévő embereket kihasználják. Azért azt nem árt tudni, hogy Angliában vagy Németországban sem kolbászból van a kerítés. Nyelvtudás kell, még ha alapszintű is, kapcsolatok kellenek és pénz is kell, ezek nélkül nem szabad nekivágni a külföldi életnek.

Mivel elég jól mozgok az internetes világban, nem hagyott nyugodni a sok csaló, a rengetek valótlan hirdetés. Elkezdtem kutatni a neten és megtaláltam egy Facebook oldalt, ahol sz emberek segítenek egymásnak kiigazodni a valós és valótlan álláshirdetések között. Én többször igénybe vettem már az oldalt, mert jobb felkészülni mint meglepődni.

Az oldalnak hála felkészülve mentem el állásinterjúkra még akkor is, amikor biztos voltam benne, hogy nem fognak felvenni, de mindig ott pislákol egy kis reménysugár, hogy hátha velem másképp bánnak majd... persze nem, de legalább megpróbáltam.

Rengeteg mindent akarok leírni és megosztani veled, de nem akarok regényeket sem írni bejegyzésenként :)

A következő írás a hirdetésekről fog szólni. Leírom a tapasztalataimat és azt mire kell figyelni (szerintem).

Szólj hozzá!

Címkék: állás munkanélkül állás interjú külföldi munka

2014.01.14.
21:26

Írta: Állásvadász

Hogy miért is...?!?

Hogy miért kezdem el ezt a blogot? Igazából, nincs jó válaszom erre...

A csalódottság, a hiábavalóság, a düh, a kihasználtság keveredése volt, ami előhozta bennem a blog ötletét.

Egy kis háttér történet: Nyáron munkanélküli lettem, akkor nem voltam elkeseredve, mert naívan úgy gondoltam 1 hónapon belül találok munkát, olyan állást amiből képes leszek albérletet és egy életet fenntartani.

Iszonyatosan nagyot tévedtem...

Még nem számoltam össze, hogy hány helyre küldtem el a pályázatomat, de minimum 200 helyre az biztos!!! 

(Több fejvadásszal megnézettem az önéletrajzom és a javaslataikat figyelembe véve alakítottam, a motivációs leveleket mindig az adott cég számára írom meg, nincs sablon levelem, a referencia munkáimat szintén az adott cég profiljához igazítom és a volt munkáltatóktól bekért referenciákat is megmutatom egy személyes interjú alatt.) Ennél többet nem igazán tudok tenni, legalábbis most így érzem...

miert.png

A legtöbb cégtől választ sem kaptam, értem én, hogy rengetegen pályáznak egy állásra, de könyörgöm egy sablon mailt nem lehet kiküldeni azoknak akikkel még csak felvenni sem akarják a kapcsolatot?!?

Gondolom, most a HR-esek elküldenek a fenébe, hogy én ezt földi halandóként nem érthetem meg és naponta több száz mail érkezik hozzájuk és képtelenség mindenkinek válaszolni. Én nem így látom...

Rengeteg jó program létezik a mailek szelektálására, de néha az az érzésem, hogy outlook-ban dolgoznak és copy-paste-tel küldözgetnek egyenként levelet... (elnézést, ha nem így van, én ezzel találkoztam ezidáig)

Egy szó, mint száz... az internet világában igencsak otthon érzem magam, rengeteg online projektben vettem részt, sikereket és kudarcokat átélve most kiírom magamból az elmúlt fél évet.

Remélem érthetően fogalmazom meg a gondolataimat és megérted majd Kedves Olvasó, hogy miről is beszélek.

Szólj hozzá!

Címkék: állás munkanélküliség önéletrajz motivációs levél